2013. április 11., csütörtök

A szkepszis-generátor



Sokan úgy vélik, hogy a világ technikai fejlődése megtorpant, és a XX. század észvesztő tempója után dombtetőre értünk, ahol leültünk szépen megpihenni. Bizonyos készülékek egyre kisebbek, mások (pl. televízió-képernyők) egyre nagyobbak lesznek, de napi szenzációk nem kavarják fel az életünket. A 80-as években a személyi számítógépek, pár év múlva az internet, újabb pár év múlva a mobiltelefonok berobbanását semmilyen érdemleges, hétköznapokat átszabó újdonság nem követte. Lehet persze tudni, hogy a genetika, űrtechnológia, mestersége intelligencia-kutatás és más egyéb területek óriás léptekkel haladnak előre, de mindennek nincs az emberek háztartásában megjelenő vonzata. Elsuhan a fejünk felett a robot-szamovár!

Mások úgy vélik, hogy a fejlődés sokkal őrületesebb fokozatra kapcsolt, mint amit a leköszönt baljós évszázadban megszoktunk, és volna mit rászabadítani az emberekre, de a lehetséges új eszközök nincsenek még "lebutítva" olyan szintre, hogy tömegfelhasználásra alkalmasak lennének, továbbá vigyázni kell arra is, hogy nehogy olyasvalamit adjunk felhasználói kezekbe, ami sokáig működik és sok minden mást feleslegessé tesz – ez ugyanis piacellenes lenne. A jó termék az a termék, ami speciális és gyorsan romlik, a jó vásárló pedig az a vásárló, aki a speciális igényeit hajlandó újra meg újra kielégíteni a termék természetesnek tekintendő tönkremenetele után az ismétlődő beszerzésével.

Széles Gábor üzletember (Videoton, Magyar Hírlap, Echo tévé stb. tulajdonosa) idén ősszel szeretné bemutatni azt a hazai fejlesztésű szerkezetet, amelyen mérnökök már jó ideje dolgoznak, és amely képes felvett energia, vagyis "bemenet" nélkül, úgymond a semmiből elektromos áramot előállítani. Egyszerű felhasználhatósága révén Széles szerint az eszköz forradalmasítani fogja az energetikát, olajipar, szénbányászat, atomenergia mind lehúzhatja a rolót, mert nem versenyezhetnek az ingyen energiával! Az üzletember emellett jóslatba bocsátkozott, hogy Magyarországra ötszáz éve nem látott felvirágzás köszön majd, és a mostani politikai irányvonalat is konzerválni fogja a találmány – utóbbival azonban nem kívánok foglalkozni, mert a bejelentés szenzáció-értékének árnyékában lényegtelen.

A többség úgy véli, hogy Széles meghülyült. Nem kell messzire menni, már az általános iskolai fizika-tankönyvekben olvasható: semmiből soha nem lesz valami. Az energia mindig származik valahonnan. Nincs olyan elektromos motor, generátor, ami csak úgy magától termelgetné az áramot. Tessék? Mármint, hogy Nikola Tesla, szerb fizikus százhúsz évvel ezelőtt azt állította, hogy ez lehetséges? És készült valaha ilyen motor? Nem? Nem készült, nincs leírás róla... Mesebeszéd tehát az egész! Széles mégis bedőlt neki, zubbonyt rá!

Mások, a kisebbség úgy véli, hogy vannak rejtélyes energiák (pl. nullponti energia), illetve olyan erők, erőterek (gravitáció, földmágnesesség), amelyeknek a használhatósága, igába-fogása jelenleg nem megoldott, viszont ezek az erők kétségtelenül jelen vannak, és gyakorlatilag korlátlan energiaforrásként szolgálhatnának. Ami pedig ma nem megoldott, az holnapra megoldódhat... És mi van, ha ma jött el ez a holnap? Minden egyes találmány, amikor megvalósul, a korábbi ismereteket (és józan-ésszel-elképzelhetőségeket) felülírja. (Amikor a fonográf működését Edison akadémikusok előtt bemutatta, az egyik öreg professzor felkiáltott: "Svihák! Csaló, hasbeszélő, vezessék ki!" Szerencsére egy másik professzor megnyugtatta az öreget. "Nem, kolléga úr, nem csaló... Feltaláló.")

Megint csak a többség (a fent említett kisebbségen belüli többség) úgy gondolja, hogy valami gikszer mégiscsak közbe fog jönni. A dolog elméletileg lehetséges, és Széles komolyan gondolja a megvalósítást, amin a Videotonban dolgoznak is... Ám valami mégis... Valami műszaki részletkérdésen fennakad, dugába dől a szerkentyű beindítása, de az is lehet, hogy Széles Gábort rejtélyes baleset éri, és az egész projektet kényszerűen leállítják.

A fenti többség mellett akad egy kisebbség (az összes véleményformálónak ők már tényleg elenyésző hányadát képviselik), amely azt mondja, hogy a szerkezet működni fog, Szélest se éri baleset és Magyarországra se dob az olajipari lobby atombombát. A találmánynak az lesz a sorsa, ami a legtöbb jelentős találmányé, ellopják. Gyártani fogják szerte széjjel a világon, kicsit drága lesz, esetleg az üzemeltetést megterheli az adó, hiszen a szerkezet a környezetéből veszi fel a mágneses/éterikus/vagykitudjamilyen energiát, ami állami tulajdon, mindenesetre azok a zöldlelkületű polgárok, akik földgáz helyett inkább Tesla-generátorral oldanák meg a lakásuk fűtését, megtehetik majd nagyjából hasonló áron. Ez is törvény: az árak kiegyenlítődésének törvénye. (A napenergia se bír olcsóbbá válni, mint a kőolaj, földgáz, pedig ingyen van. A nap mindenkire ingyen süt.)

Ezzel aztán el is fogytak a vélemények; abban, hogy az eszköz működni fog, Magyarország gyártja majd teljes monopóliummal, és habár olcsó lesz, a világméretű érdeklődés miatt hatalmas bevételekhez juttatja az országot – talán csak Széles Gábor hisz.

Aztán persze lehetnek olyanok is, akiknek nincs véleménye, csak dolgoznak az önmaguk elé állított problémán, keresve a megoldást. A fizikusok, mérnökök, feltalálók általában ilyesféle emberek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése